Bruto huurrendement het hoogst in Vlaardingen

Dat valt op te maken uit onderzoek van de website vastgoedtool.com, die werd gelanceerd door vastgoedbelegger Erik de Voogd. Hij verzamelde de afgelopen jaren via een vijftal grote vastgoedwebsites, waaronder funda en jaap, een schat aan data. Op basis van algoritmes en gegevens van ruim 300.000 objecten die de afgelopen drie jaar werden verkocht en verhuurd, valt volgens hem een fictief huurrendement te berekenen. De data wordt elke 24 uur ververst, momenteel staan er circa 20.000 appartementen te koop.
De Voogd geeft als een van de verklaringen van de opvallende posities van bepaalde steden op ranglijst aan dat het aankoopbedrag ten opzichte van de potentiële huuropbrengst in de grote steden relatief erg hoog ligt. In de top tien staan verder plaatsen als Schiedam (nummer 4), Maastricht (nummer 6), Groningen (nummer 8). Volgens De Voogd, die zich met zijn product richt op bijvoorbeeld makelaars en particuliere beleggers, geeft de tool vooral inzicht in een vrij ondoorzichtige markt.
Onderbuikgevoel
,,Het geeft geen zekere rendementen weer, dat is natuurlijk ook afhankelijk van andere en vaak lokale factoren. Maar het haalt het onderbuikgevoel weg. Ga maar na, veel mensen denken toch dat in grote steden als Amsterdam de beste rendementen zijn te halen. Omdat je hoort dat de markt het daar zo goed doet. Dat blijkt dus niet zo te zijn, maar dat was vrijwel niet bekend bij een breed publiek".
De tool geeft overigens niet alleen het bruto huurrendement weer, maar ook de doorsnee periode waarin het vastgoed in de etalage staat. ,,Als je het bijvoorbeeld belangrijk vindt dat een woning, naast een bepaald rendement, ook snel wordt verkocht, is de nummer drie op de lijst (Brielle) momenteel een slechtere keuze dan de nummer acht (Groningen). In Brielle duurt het namelijk, volgens de tool, gemiddeld 268 dagen tot verhuur. In Groningen is dat 53 dagen.

Bron: AFN